Bazı kişilerde ayaklar karşıya bakması gerekirken içe doğru bakar. Buna içe basma denmekte olup, genellikle çok yaygın görülen bir durumdur. Yürüme ve koşma esnasında oraklama olduğundan içe basma daha net görülür. Çocuklarda görülen içe basma çocuğun dengesini daha rahat sağlaması için yaptığı bir durumdur. Bu durum genelde iki yaşından sonra düzelmektedir. Ancak bazı çocuklarda içe basma aşırı olabiliyor bu durum çocuğun sendelemesine veya yürüdüğünde çabuk yorulmasına neden olabiliyor. İçe basma bir basış sorunu olup vücut ağırlığının belli bir noktaya toplanmasına neden olacağından ayak tabanında ağrı ve tahribatlar meydana gelebilir. Bu soruna iyi gelecek ve evde rahatlıkla yapabileceğiniz egzersizler bulunmaktadır. Ayak içe basma egzersizleri ise şu şekildedir;
- İsteğe bağlı olarak ayakta ya da oturarak, dikenli bir adet refleksoloji topu ya da golf topunu ayağınız altına alarak topu yuvarlayın. Düzenli olarak her gün 2 dakika bu egzersizi tekrarlayın. Özellikle ileri geri hareketler halinde yapın. Ancak bu egzersizi yaparken çok ağrıya neden olursa daha yumuşak bir top tercih edebilirsiniz. Fakat şöyle bir durumda var çok şiddetli olmadığı takdirde ağrının olması normal bir durumdur.
- Bu egzersizle en çok da dışa basma problemi olan kişilerin yapması faydalı olacaktır. Her iki ayağınızın arasına bir top koyun ve ayaklarınızla topu sıkmaya çalışın. 10 saniye bu şekilde sıkmanız yetecektir. Bir günde 10 defa tekrarlamanız ve düzenli bir şekilde yapmanız halinde faydasını göreceksiniz.
- Özellikle içe basma problemi olanların bu egzersizler çok fayda sağlayacaktır. Yapmanız gereken ayağınızın alt kısmına bir top koyun ve düz bir zemine yaslayın ve bu şekilde ayağınızla topu 10 saniye sıkmaya çalışın. Bu egzersizi gün içinde 10 defa tekrarlayın.
Ayak İçe Basma Nedenleri
Basış bozukluğu olarak nitelendirilen bu durum, Halk arasında güvercin yürüyüşü olarak da bilinir. Bu durum genelde yürümeye başlanıldığı dönemde ortaya çıkar ve genelde 2 yaşından sonra geçer. Yani ailelerin çok fazla sorun etmemesi gerekir. Ancak bazı durumlarda bu rahatsızlık geçmez ve büyüdükten sonra da devam eder. İçe basma nasıl düzelir diye korkanlar için ise, bunun bazı egzersizlerle düzeldiğini söyleyebiliriz. Peki, içe basma rahatsızlığının temel nedeni nelerdir? Şöyle bir sıralayalım;
- Kaval kemiğinin içe dönüklüğü: Kaval kemiğinin hafif dışa dönük olması gerekir. Fakat kemik içe dönük olunca içe basışa neden olur. Bu durum çocukların 3 yaşına kadar içe basmasına neden olur. Ancak 3 yaşından sonra düzelmelidir. Eğer 8 yaşından sonra devam ederse doktora götürülerek tedavisi başlatılmalıdır.
- Kalçada Femur Boyunun Artması: çocukların 6 yaşına kadar içe basmasına en çok neden olan durum budur. Genel olarak en fazla 8 yaşına kadar devam eder. Ancak daha uzun süre devam ederse doktora götürülmesi gerekmektedir. Tomografi çekildikten sonra gerekirse ameliyat ile düzeltilebilir.
- Düz tabanlık: Düz tabanlı çocuklarda ayak içe doğru bastığından denge daha iyi sağlanır. Ancak bazı çocuklarda ağrıya ve denge bozukluğuna neden olabilmektedir. Bunun için tabanlık kullanarak ağrının geçmesine yardımcı olabilirsiniz. Fakat tabanlık tedavi amaçlı değil ağrının giderilmesi içindir.
- Metatarsus adduktus: Bebeğin anne karnında durduğu pozisyondan kaynaklı ayağın uç kısmının içe dönük bakmasıdır. Bu durum genelde 3-4 aydan sonra kendiliğinden geçer. Ancak bazı bebeklerde geçmeyebilir. Böyle durumda doktorların vereceği birkaç egzersizin yapılması sonucu tedavi edilir. Bu rahatsızlık genellikle cerrahi işlem gerektirmez.