İnsan vücudunda birçok farklı vitamin ve mineral yer almaktadır. Bu vitaminlerin belirli yaşlarda sağlıklı olabilmek için farklı aralıklarla ihtiyacı görülmektedir. Genellikle besin grupları içerisinde tüketimle aldığımız vitaminler doktorlar tarafından eğer gerekli görülürse takviye olarak hap formunda yazılabilmektedir. Vücudumuzdaki bütün vitaminler ve özellikleri bize sağlıklı olabilmemiz için gereklidir.
Vitamin Çeşitleri
Her vitaminin vücudumuzda etkileri farklıdır. Üstelik vitaminlerin kendilerine has besin grupları da bulunmaktadır. Bazı vitaminler meyvelerde bulunurken bazıları sebzelerde bulunabilmektedir. Vitamin eksikliği hastanelerde yapılan kan tahlillerinde çıkabilmektedir. Genellikle bir vitaminin eksikliği belli hastalık belirtileriyle anlaşılabilmektedir. Vitaminler nelerdir ve özellikleri nedir? İşte bilinen vitamin çeşitleri şunlardır;
- A Vitamini
- B Vitaminleri
- C Vitamini
- D Vitamini
- E Vitamini
- K Vitamini
A Vitamini
A vitamini sağlıklı bir birey için en önemli vitaminlerdendir. Göz sağlığınızı korumak ve sindirim sisteminizde sorunlar yaşamak istemeyenler A vitamini bakımından zengin besinler tüketmelidir. Bu besinler süt, yumurta, tereyağı gibi protein içerikli ürünler. Ispanak, brokoli, bezelye vb. yeşil yapraklı bitkiler örnek verilebilir. A vitamini eksikliğinde en sık gözlerde bozukluk, saç dökülmesi ve cilt rahatsızlıklarına rastlanır.
B Vitaminleri
B vitaminleri geniş bir vitamin grubudur. 8 çeşit B vitamini olduğu bilinmektedir. B vitaminleri sinir sistemi, sindirim sistemi, kan dolaşımı başta olmak üzere vücutta ihtiyaç duyulan tüm protein ve yağ türlerine olumlu etkiler sağlamaktadır. B vitamini eksikliği sık rastlanan bir durumdur.
Hangi B vitaminin eksik olduğu da önemlidir. Çünkü 8 farklı B vitamini arasında hepsinin farklı özellikleri ve besin grupları bulunmaktadır. B vitamini içeren besinler ise şunlardır protein içeren kırmızı et, balık, süt ürünleri, kuru baklagiller, tahılları ve yeşil yapraklı sebzeler B vitamini bakımından zengindir. B vitamini eksikliğinde hafızada zayıflama, halsizlik, sinir sistemi hastalıkları ve çeşitli hastalıklar görülmektedir.
C Vitamini
Vitaminler arasında bağışıklık güçlendirmesiyle bilineni C vitaminidir. C vitamini kış aylarında grip, nezle gibi soğuk algınlığına karşı koruyucu etkiye sahiptir. Cilt hastalıkları ve kansere karşı da koruyucudur. C vitamin içeren besinler genellikle portakal, limon, kuşburnu gibi meyveler, lahana, brokoli, biber gibi sebze çeşitlerinde bulunmaktadır. C vitamini eksikliğinde yorgunluk, vücutta ağrılar ve hastalıklara sık yakalanma görülmektedir.
D Vitamini
Vücudumuza en çok güneş ışınlarıyla depolanan vitamin çeşididir. D vitaminlerin görevleri vücutta mineral artışı, kemiklerin güçlenmesi ve kansere karşı korunmak için ihtiyaç duyulur. D vitamini için başta da belirtildiği gibi en iyi kaynak güneştir. D vitamini içeren besinler ise balık, tereyağı, yumurta ve mantar olarak bilinmektedir. D vitamini eksikliğinde yorgunluk ve uyku bozukluğu yaratır. Çok fazla alınırsa yüksek tansiyon ve kireçlenme görülmektedir.
E Vitamini
Hücreleri koruyan vitamin olarak bilinen E vitamini genellikle vücutta çok fazla bulunmaktadır. Eksikliğine çok nadir rastlanmaktadır. Ancak E vitamini eksikliği yaşanması durumunda kan dolaşımı sorunları, kalp ve sinir sistemi hastalıkları görülmektedir. E vitamini kan pıhtılaşması ve dolaşımında önemli bir role sahiptir. E vitamin içeren besinler yağ çeşitleri, tahıllar, baklagiller ve yeşil yapraklı sebzelerdir.
K Vitamini
K vitamini de E vitamini gibi kan dolaşımı ve kan pıhtılaşmasında önemli bir göreve sahiptir. K vitamini yüksek olan insanların kalp hastalıklarına karşı korunduğu bilinmektedir. K vitamini eksikliğinde sindirim ve bağırsak problemleri, vitamin depolanmasında sorunlar görülmektedir. K vitamini eksikliği kan testi ile fark edilmektedir. K vitaminlerince zengin besinler kırmızı et türleri, sebze çeşitleri, yumurta, süt ve süt ürünleri içerisinde bulunmaktadır.